Aşırı sağdan kaçan Fransa’da sol sürpriz: Macron’un koltuğu sallantıda mı?

Posted by

Fransa seçimlerinde sol ittifakın sürpriz zaferi ve hiçbir partinin tek başına çoğunluk sağlayamaması, siyasi kamplaşmanın hızla arttığı ülkede büyük belirsizliğe yol açtı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kararı ile yapılan erken genel seçimlerin dün yapılan ikinci turunda sandıktan birinci çıkan solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı, Ulusal Mecliste 178 sandalye elde etti. Macron’un ittifakı 150, aşırı sağcı Ulusal Birlik İttifakı (RN) ise 125 milletvekili ile Meclise girdi. 

Seçimlere katılım oranı ise yüzde 66,6 olarak kayıtlara geçti. Bu sonuçlarla hiçbir ittifak ya da parti mecliste salt çoğunluk olan 289 milletvekili sayısına ulaşamadı. 

Milletvekili sayısı şu an 250 olan Macron ittifakının Meclisteki sandalye sayısı 150’ye düştü. Aşırı sağcı RN ittifakının milletvekili sayısı 89’dan 125’e yükseldi. Solcu ittifak ise 150 olan sandalye sayını 178’e çıkardı. 

Seçimde Jean-Luc Melenchon öncülüğündeki radikal solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisi büyük başarı yakaladı.

 

AŞIRI SAĞ İKTİDAR ENGELLENDİ

30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ilk tur oylamasında, aşırı sağcı RN ittifakının yüzde 33 civarında oyla birinci çıkmasının ardından Macron cephesi ve sol partiler üstü kapalı işbirliğine gitmişti. 

İlk turun ardından 3 adayın ikinci tura kaldığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünüp aşırı sağın avantaj sağlamaması için diğer partilerden 200’den fazla aday seçim yarışından çekilmişti. Resmi verilere göre, ikinci tura katılmaya hak kazanan 215 aday, RN’yi engellemek için seçime girmemeyi tercih etmişti. 

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Başkanı Jordan Bardella, “Seçim anlaşmaları Fransa’yı Melenchon’un kucağına attığı” dedi.

MACRON’UN KOLTUĞU SALLANTIDA MI?

Ülkenin 26 Temmuz-11 Ağustos’ta ev sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatları’nın hemen öncesinde düzenlenen seçimin sonucu, partiler arasında büyük pazarlıkların önünü açtı. Halihazırda tansiyonun yüksek olduğu, seçim öncesi bazı adayların saldırıya uğradığı ülkede seçimle artan siyasi kamplaşma ortamı, Euro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisinde krizi derinleştirecek bir gelişme olarak görülüyor. 

Süreç, farklı bir partiyle yönetimi bölüşmesi olası Macron’un konumunu da zayıflattı. Bu durumun Macron’un siyasi kaderini nasıl etkileyeceği yönünde tartışmalar devam ediyor. Bazı analistlere göre 2017’den beri ülkeyi yöneten Fransa Cumhurbaşkanı’nın koltuğu sallantıda.

Macron’un bugün sandıktan birinci çıkan Yeni Halk Cephesi’ne hükümeti kurma görevi verip vermeyeceği merak konusu. İttifaktaki Yeşiller partisi lideri Marine Tondelier, “Cumhurbaşkanı her zaman sürprizlerle dolu olduğu için göreceğiz” dedi.

Macron hükümetinden bazı isimler, daha önce Halk Cephesi’nin radikal solcu üyesi Boyun Eğmeyen Fransa ile ittifaka şiddetle karşı çıkmıştı.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir